Arch Linux: Failed to open sound device when launching from Steam

Discuss problems related to FTL here. If you are having a problem or experiencing a bug PLEASE READ THE "MUST READ" POST.
sandm
Posts: 1
Joined: Sat Feb 01, 2020 9:21 pm

Arch Linux: Failed to open sound device when launching from Steam

Postby sandm » Sat Feb 01, 2020 9:55 pm

Hi, I would really appreciate if somebody could help me to fix this problem.
The game has difficulties when launching from Steam on Arch Linux. Sound is not working and there are problems with settings file:
Version: 1.6.13
Loading settings
Failed to load settings file!
Initializing Crash Catcher...
Starting up
Loading text
Initializing Video
Video: 1280x720, windowed
Video Initialized
Renderer: OpenGL version 3.0 (GL_VERSION: 3.0 Mesa 19.3.3)
Creating FBO...
SteamAPI initialized.
Starting audio library...
Failed to open sound device
Resource Preload: 5.376
Initializing animations...
Animations Initialized!
Loading Ship Blueprints....
Blueprints Loaded!
Initializing Sound Data....
Generating world...
Loading achievements...
Initializing Steam achievements for app 212680
Requesting Steam stats...
Loading score file...
Running Game!
Steam stats received
Failed to save settings file!
Finalizing Steam achievements

This is strange, because when launching directly game binary ~/.local/share/Steam/steamapps/common/FTL Faster Than Light/FTL everything works good:
Loading Arch = amd64
Version: 1.6.13
Loading settings
Initializing Crash Catcher...
Starting up
Loading text
Initializing Video
Video: 1280x720, windowed
Video Initialized
Renderer: OpenGL version 3.0 (GL_VERSION: 3.0 Mesa 19.3.3)
Creating FBO...
Starting audio library...
Audio Initialized!
Resource Preload: 4.473
Initializing animations...
Animations Initialized!
Loading Ship Blueprints....
Blueprints Loaded!
Initializing Sound Data....
Generating world...
Loading achievements...
Loading score file...
Running Game!

So, I don't know how to fix launching from Steam. My hardware is HP Pavilion 15-au026ur:
OS: Arch Linux x86_64
Kernel: 5.4.15-arch1-1
CPU: Intel i3-6100U (4) @ 2.300GHz
GPU: Intel Skylake GT2 [HD Graphics 520]

I have installed packages: pulseaudio-alsa, lib32-libpulse, lib32-alsa-plugins.
No .asoundrc in home directory. Steam Linux Runtime did not help.

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests